Nytt läsår och nya tag

Skrivet den av

Nu  har vi redan avverkat 4 veckor på den här terminen. Schemat och rutinerna börjar sätta sig, alla vet var de ska vara 😉 Vi hade lite ”inkörningsproblem” i början ex då bussen inte kom som den skulle när 6:orna hade språkval på Solängen. Nu ska allt fungera i alla fall! Vi får även hoppas att hantverkarna blir klara med de motordrivna jalusierna vi fått utanför våra fönster. Det har inte varit lätt att ha lektioner med borrljud och byggställningar i klassrummet. Vi var tvungna att ha lite undervisning ute – analog programmering för att träna det digitala tänkandet.

img_1014

Vi hade en rolig temastartsdag nere på campingängen med lek där barnen blev jagade av Midgårdsormen. Tur att vi fortfarande kan använda oss av ängen då vi ska ha utomhusaktiviteter som kräver lite större yta. Temat den här terminen är ”Förr och nu”, vilket vi hade då vi började med den här bloggen. (Kika gärna tillbaka i flödet, lite kul!) Den  här vändan blir det först snabb repetition på forntiden sedan sätter vi igång med medeltiden och vid jul ska vi ha hunnit genom den svenska historien. Mycket att ta in alltså!

img_1012

På bilden håller vi på med ett projekt som vi kallar för ”Mitt Alter Ego”. Alla har hittat på en figur som de skulle vilja vara. Ett porträtt har gjorts i halvbildsformat och nu håller de flesta på att göra sin symbol lite uppförstorad. Fortsättningen blir att man ska göra en installation och fota eller filma den och den ska bygga på Alter Egot. Blir spännande!

På svenskan har vi gått igenom hur man argumenterar, alla skriver sina argumentationstexter – de flesta i OneNote, vilket är bra då jag kan gå in och ge feedback direkt. De kan även skriva hemma om de vill eftersom de kan nå OneNote genom Office365.

// Jane

På matten har vi fortsatt med uppställning med de fyra räknesätten. Det är mycket att hålla ordning på, bl a minnessiffror, decimaltecken, ”låna över nolla” och multiplikationstabellen. Vi har också börjat med geometri, främst area och omkrets. Prata gärna hemma, i naturliga sammanhang, om skillnaden mellan dessa begrepp, t ex hur stor area ett rum har eller omkretsen av ett bord.

På NO:n har vi startat upp en glaskompost. Låt barnen själva berätta hur vi gjorde! De har ritat och dokumenterat detta. Barnen kan nu en hel del om daggmaskar. Vi har sett på film och skrivit fakta om dessa nedbrytare. Alla föräldrar var ”sorterarmästare” enligt undersökningen som de hade som hemuppgift. Vi har också läst och pratat om olika näringskedjor. Barnen har sedan ritat egna, t ex löv-mask-fågel-räv-havsörn. När vi såg på filmen om ekologi fick de lära sig en del om samspelet i naturen.

img_1011

På tekniklektionen har vi pratat och läst om hur vi lånar idéer och lösningar från naturen när människan uppfinner saker. De har också fått kommit på uppfinningar som kan vara bra för den som är t ex synskadad, nyfödd, turist …

//Ewa

Nästa vecka:

Må + on: idrott Fre: Ytterharnäsloppet – ta med vattenflaska och frukt/smörgås om du vill. Lunch serveras ute och vi slutar vanlig tid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *