Om bloggen

Hej och välkommen till vår blogg!

Här kommer du att få följa med oss på en resa i vårt kunskapande. Vi som står för resan var från början klass 3-4 på Ytterharnäs skola som ligger precis vid havet i Furuvik.  Nu går vi i klass 4-6 som består av 30 elever och två lärare. På hela skolan går det nästan 90 barn, från förskoleklass till sexan.

Varför blogg:

Vi vill bli superbra på att skriva, söka efter information från olika källor och vara kritiska med det vi hittar. När vi skriver ska vi tänka på varför vi skriver,  vilka det är som läser och vad vi skriver. Vi tycker det är viktigt att vi använder ett bra språk och att vi gör det bästa vi kan för att läsarna ska tycka det är intressant. Dessutom håller vi på att  lära oss att respektera och förhålla oss på rätt sätt till sådant material, både bilder och texter, som vi gärna har vill ha med på bloggen. Ett syfte med bloggen är också att andra kanske kan lära sig saker hos oss, precis som vi lär oss under tiden vi arbetar med olika arbetsområden. För att göra vår resa mer intressant tänker vi försöka att använda olika media. Första årets inlägg var mer som en test för att se hur vi skulle göra och vi lärde oss en hel del på vägen. Det hoppas vi kunna använda oss av under det här läsåret. Bloggen är också ett sätt att förmedla information till hemmen.

Den pedagogiska kopplingen: I vår läroplan, Lgr11, står det att undervisningen ska

 • utveckla elevernas förmåga att ta personligt ansvar
 • låta eleverna delta i planering och utvärdering av undervisningen samt få välja ämnen, teman och aktiviteter
 •  låta eleverna få uppleva olika uttryck för kunskap
  (Ur ”Skolans värdegrund och uppdrag”, Lgr 11)

Eleverna ska kunna: 

 • lära, utforska och arbeta både självständigt och med andra, kunna använda sig av kritiskt tänkande
 • använda modern teknik som ett verktyg för att hitta kunskap, kommunicera, skapa och lära

Läraren ska:

 • ge eleverna möjlighet att själva skapa och använda olika uttrycksmedel
 • organisera arbetet så att eleverna kan få arbeta ämnesövergripande.
  (Ur ”Övergripande mål och riktlinjer”, Lgr 11)

Allt detta faller in under vårt arbete med bloggen.

Upphovsrätt:

Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0 Unported Licens. Det betyder att du får använda våra bilder, vår text och våra filmer om du vill, så länge du uppger var du har fått det från. Du får däremot inte göra om eller använda vårt material kommersiellt.

Varför vinna Webbstjärnan?

Vi har blivit riktiga ”hejare” på att använda internet dagligen och på så sätt även väldigt medvetna internetanvändare. Vi har lärt oss en massa om Nätikett och källkritik vilket kommer vara oss till hjälp när vi arbetar vidare med bloggen. Det här är nämligen bara början på vår resa och vi tar det i lagom fart så alla hänger med på tåget. En sak som vi inte direkt hade räknat med är att klassen har fått mer sammanhållning i och med att vi arbetar tillsammans med bloggen. Att vinna skulle innebära ännu mer ”pepp” inför nästa läsår och fler skulle våga ta ut svängarna när det gäller att visa sina alster.

Vår lärare Jane Sjögren är ansvarig administratör för webbplatsen.

Vill du kontakta oss, maila:

Jane Sjögren -jane.sjogren@gavle.se

2 reaktion på “Om bloggen

 1. Cecilia Sundh

  Jag älskar er blogg! Jag och mina elever (en 2-3:a) jobbar också med Forntiden just nu. Jag får så många bra lektionsuppslag av er som vi kan göra i vår klass!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *